onsdag den 17. marts 2010

FAKTA OM KONTROLAFGIFTER

FAKTA OM KONTROLAFGIFTER

Det er kundens eget ansvar at sørge for at have gyldig billet eller korrekt stemplet klippekort. Passagerer uden gyldig billet eller kort bliver afkrævet en kontrolafgift på 600 kr., hvis man rejser med Fjern- og Regionaltog og 750 kr., hvis man rejser uden gyldig billet eller kort med S-tog. For børn og hunde uden billet er kontrolafgiften 300 kr. (375 kr. i S-tog). Cykler uden cykelbillet koster 100 kr. i kontrolafgift.

For at være gyldigt skal klippekort samt 1- og 2-klipskort været stemplet, inden rejsen begyndes. Og der skal benyttes den korrekte type klippekort, det vil sige at fx klip til cykler ikke kan konverteres til klip for personer.

I S-tog foretager S-togsrevisorer (kan være klædt i civilt tøj) stikprøvevis kontrol af billetter og kort. I fjerntog og i de fleste regionaltog er det togpersonalet, der kontrollerer billetter i alle tog. I enkelte regionaltog på Fyn og i Jylland er der stikprøvekontrol.

Hvorfor kan man købe billet i toget, når man skal over Øresund?
Hvis man skal krydse Øresund, er det muligt at købe en billet i alle DSB tog (dog ikke S-tog) mod et tillæg på 40 kr. Der skal også betales tillæg for billetter til hunde og cykler.

De særlige regler for rejser over Øresund er en følge af samarbejdet med Skånetrafikken. Billetter til rejser over Øresund udstedes efter det særlige Øresundstakstsystem, som bl.a. indebærer, at billetter skal kunne købes i toget.

Særlige billetter, herunder 65-billetter og ungdomsbilletter samt andre rabatbilletter eller kort, kan dog ikke købes i toget.

Hvad er proceduren for passagerer uden gyldig billet?
Der udstedes en kontrolafgift til alle passagerer uden gyldig billet eller kort. Togets S-togsrevisorer eller togpersonale beder kunden om at oplyse navn, adresse og fødselsdato og om at legitimere sig ved hjælp af kørekort eller et andet dokument med foto. Hvis kunden ikke kan eller vil legitimere sig, kan politiet tilkaldes.

Hvis passageren ikke betaler kontrolafgiften med det samme, udleveres der en opkrævning, som der skal kvitteres for.

Den udstedte kontrolafgift er samtidig billet til den rejse, passageren er i færd med. Afgiften gælder kun som billet til DSB Standard og S-tog. Hvis en kunde uden billet ønsker at fortsætte rejsen på DSB 1’, skal der ud over kontrolafgiften betales en tilkøbsbillet.

Er der undtagelser fra reglen om kontrolafgift?
Pendlere, som har glemt deres periodekort, får også udstedt en kontroludgift. Men de kan mod et ekspeditionsgebyr på 100 kr. få eftergivet afgiften ved inden 14 dage at fremvise et periodekort, der var gyldigt den dag, kontrolafgiften blev opkrævet.

Der udstedes ikke kontrolafgifter til blinde og andre handicappede, som ikke kan betjene en billetautomat, eller hvis togpersonalet ved, at billetautomater eller klippemaskiner på en given station er defekte. I disse tilfælde kan der købes billet i toget.

I de tilfælde, hvor der kan købes billet i toget, skal passagerer selv henvende sig til togpersonalet for at købe billet. Undlader en passagerer på eget initiativ at bede om at købe billet, skal der betales en kontrolafgift, når togpersonalet beder om at se kort eller billet.

Hvordan klager man over en kontrolafgift?
DSB’s togpersonale og S-togsrevisorer skal under deres arbejde i toget ikke tage stilling til eventuelle forklaringer på manglende billet.

Instruksen er, at der altid skal udstedes en kontrolafgift til rejsende uden gyldig billet eller kort, og togets personale skal ikke sagsbehandle kundens eventuelle klage over kontrolafgiften.

Eller ved skriftlig henvendelse til:

DSB Kundecenter
Kontrolafgifter
Postboks 340
0900 København C

Ingen kommentarer:

Send en kommentar